2007 – 1e Europees IEE-Project (Intelligence Energy Europe) in de grafische industrie

In januari 2007 startte het IEE-project dat zich richtte op de doelgroep van het MKB in de grafimediabranche. Het belangrijkste doel van het IEE- project is om belemmeringen voor het MKB in de Europese grafimediabranche voor energie efficiency weg te nemen door het energiegebruik en kosten zichtbaar te maken en de vermindering van energiegebruik en kosten van het MKB te bevorderen. Het project werd mede gefinancierd door het Intelligent Energy Europe Programme van de Europese Unie. De belangrijkste projectactiviteiten zijn: 

  • een inventarisatie en beoordeling van energie efficiency, belemmeringen voor de verbetering van energie efficiency en best practice;
  • ontwikkelen en testen van een set van instrumenten voor beoordeling en benchmarking;
  • training van energiedeskundigen;
  • advisering van het MKB op het gebied van energie efficiency en maatregelen voor het verminderen van energiegebruik. 

Projectpartners in de vijf Europese landen zijn: KVGO Dienstencentrum (NL), Energy Experts International B.V. (NL), Bergische Universität Wuppertal (D), Handwerkskammer Münster (D), Enviros (CZ), Heves Country Chamber of Commerce and Industry (HU), Athens Technological Educational Institute (GR) en ENERGO Group SA (GR). De looptijd van het project was 27 maanden en eindigde in maart 2009. Verspreiding van projectresultaten vond plaats door middel van publicaties, de projectwebsite, nationale workshops en de Europese conferentie.