De voordelen van een energiescan voor je bedrijf

Weleens gedacht aan een handige energiescan voor je bedrijf? Er zijn verschillende organisaties die ze aanbieden. Welke scans zijn er en wat kosten ze? Waar moet je op letten? En wat levert zo’n scan op? Martin de Kloet, projectleider bij MKB Nederland, geeft tips.    “Er zijn heel veel verschillende soorten energiescans”, geeft Martin de Kloet aan. “Bij allemaal komt het er in het kort op neer dat een adviseur bij een ondernemer langskomt om een inventarisatie te doen van het energieverbruik. De adviseur  bekijkt dan meteen waar mogelijke verduurzamings- en dus kostenbesparende mogelijkheden liggen. Er zijn energiescans die zich richten op het gebouwgebonden energieverbruik en scans die focussen op het energieverbruik van bedrijfsprocessen. De eerste variant is vooral belangrijk voor de Informatieplicht Energiebesparing, dus hier ga ik nu op in.” 

Wat bespaar je? Martin de Kloet vervolgt: “Bij een energiescan brengt de adviseur alles rondom energie in kaart. Zo krijg je inzicht in de energiekosten van apparatuur, onderverdeeld in gas en elektriciteit en eventueel gespecificeerd per ruimte. Je krijgt meteen adviezen om deze kosten omlaag te brengen; bijvoorbeeld door het isoleren van leidingen, het toepassen van bewegingsmelders op het toilet en ledverlichting. Ten slotte geeft de energiescan aan wat de aanpassingen kosten, wat je financieel bespaart en wat de terugverdientijd is. Bovendien krijg je een energiemanagementsysteem aangereikt. Hiermee kun je heel eenvoudig bijhouden wat er verandert als het gaat om je energieverbruik. Het is slim om hier minimaal een maal per maand naar te kijken. Zie je een duidelijke verhoging, bijvoorbeeld vanwege een technische storing, dan kun je meteen ingrijpen.” 

Start met oriënterend gesprek  De voordelen zijn duidelijk. Maar hoe vind je een goede adviseur? Martin de Kloet:”Er zijn branche- en bedrijfsverenigingen met een eigen adviesdienst. Het loont de moeite om na te vragen welke mogelijkheden er voor jouw bedrijf zijn. Je kunt natuurlijk ook in je eigen netwerk rondvragen wie goede ervaringen heeft met een bepaalde adviseur. Ik raad aan om niet meteen een scan in te plannen, maar eerst een oriënterend gesprek. Zo ontdek je of de adviseur technische termen hanteert of begrijpelijke taal spreekt én kun je de verwachtingen managen. Krijg je bijvoorbeeld een uitgebreid rapport of alleen een lijst met maatregelen, de kosten en opbrengsten daarvan plus de terugverdientijd? Meestal geldt: hoe lager de prijs, hoe summierder het rapport. Ga uit van een bedrag tussen de 350 en 1.000 euro. En bedenk zelf wat je ervoor over hebt en of je behoefte hebt aan een lijvig rapport of alleen nuttige tips.” 

Ervaringen uit de praktijk 

Mathieu Levens van Magneet Grafische Communicatie: “Voor mijn bedrijf heb ik gebruik gemaakt van de energiescan van de KVGO; de vereniging van en voor ondernemers in de grafische industrie. Ik vind maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk, dus voor zo’n scan neem ik graag even de tijd. Alle zaken rondom energie zijn helder in kaart gebracht. Hoewel we al heel bewust met energie bezig waren, kwamen er toch verbeterpunten uit naar voren waar we nog niet over hadden nagedacht. Heel positief dus. Ook kunnen we alles nu zelf managen via een praktisch monitoringsysteem. Dit systeem houdt ons verbruik bij, geeft aan wanneer we actie moeten ondernemen en geeft tips. Hiermee voldoen we niet alleen nu aan de wetten en regels, maar kunnen we blijven werken aan verbetering. De scan was een goede eyeopener om te zien hoe we nóg energiezuiniger bezig kunnen zijn. Die bewustwording is belangrijk: ik ben blij dat ik het heb gedaan.” 

 
   « Meer Nieuws...