Goed voorbeeld doet volgen

We horen het wel vaker van ondernemers: “Wij moeten ons altijd aan de wettelijke spelregels houden, maar de lokale overheid schijnt dat niet te hoeven”. Ja, helaas is een dergelijke situatie maar al te vaak voorgekomen. Maar de gemeente Zeewolde laat gelukkig een heel ander plaatje zien. De gemeenteraad heeft er mee ingestemd om in 2030 voor maar liefst 200% energieneutraal te zijn. Dat is een hele prestatie, omdat dit inhoudt in dat zij 100% meer groene stroom produceert, dan de gehele gemeente consumeert.

Toch zullen de inspanning van de gemeente nog wel meevallen, omdat de gemeente rijk bedeeld is met windmolens. Zuidelijk Flevoland beschikt namelijk over de meeste windmolens van Nederland, waarbij het windmolenpark Windfarm De Zuidlob (met 36 windturbines en 122 megawatt vermogen) in de gemeente Zeewolde tot een van de grootste van Nederland behoord.

Voor de gemeente geld: regeren is vooruitzien. Want naast de vele windmolens, gaat de gemeente binnenkort starten met Grondgebonden Zon. Met grondgebonden zon wordt bedoeld: zonnecellen op de bodem geplaats. Dit fenomeen wordt door onze oosterburen al veel toegepast. Zeewolde wil hier dus ook aan beginnen, om op die manier over ruim 10 jaar 200% energieneutraal te zijn. Een mooi doel, waarmee de gemeente aan het MKB duidelijk laat zien dat ook de lokale overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen.

Goed voorbeeld doet volgen, toch? Mijn vraag aan het MKB: wat bent u van plan de aankomende 10 jaar te doen om uw energieverbruik aan banden te leggen of wellicht zelfs te neutraliseren? Weet dat er voor het MKB diverse energiebesparende maatregelen bestaan om aan energiereductie te doen of groene stroomopwekking via bijvoorbeeld zonnepanelen of mede eigenaar te worden in een windmolen. Mijn advies: ga aan de slag met de Energie RI&E Creatieve Industrie en inventariseer wat u kunt doen om uw steentje bij te dragen aan een groenere wereld. Wacht niet tot u gedwongen wordt door uw gemeente, maar toon initiatief en daadkracht door een licentie van de Energie RI&E aan te vragen. Daar wordt uw bedrijf alleen maar beter van.

 
   « Meer Nieuws...