Subsidiemogelijkheden energie 2020 voor het MKB: een kans of een luchtballon?

Vroeger bestonden er veel subsidieregelingen in het kader van energiebesparingsonderzoeken. Helaas neemt dit aantal snel af. Dit komt omdat de (semi)overheid alleen maar vernieuwende en potentieel interessante duurzaamheidsprojecten en -technieken wil subsidiëren. En aangezien er in de afgelopen jaren veel onderzoek naar nieuwe duurzame technieken heeft plaatsgevonden, ziet de rijksoverheid de noodzaak tot extra stimuleringsregelingen niet meer zo zitten. Zodra een duurzaamheidstechniek (zoals LED) zich financieel bewezen heeft, stopt de subsidieregeling hierop. Dus als je als bedrijf het idee hebt opgevat om nu in LED te investeren, zal dat met eigen geld moeten gebeuren.

Betekent dit dat de subsidiepot m.b.t. energie voor de Grafimedia op is? Nee, dat valt gelukkig mee. Sterker nog, door onder andere het consortium KVGO-Dienstencentrum-BlueTerra is in de afgelopen jaren veel subsidiegeld voor de sector geregeld. Namelijk:

Subsidieregeling OCI i.c.m. provinciale subsidieregelingen (tot wel 90% reductie in onderzoekskosten)
Het Ontwikkelingsfonds Creatieve Industrie (OCI) en de provincies Gelderland, Overijsel, Drenthe en naar verwachting Noord-Brabant stimuleren bedrijven bij het naleven van de Informatieplicht Energiebesparing. Bedrijven kunnen tegen zeer gunstige prijzen energieadvies inkopen, waarmee zij zeer snel aan de wettelijke verplichtingen kunnen voldoen.

A&O Fonds Grafimedia (tot 40% op opleidingskosten)
Het A&O Fonds Grafimedia stimuleert bedrijvenmedewerkers om te investeren in de kennisverrijking rond energiezorg, door een groot deel van de opleidingskosten van Stivako te vergoeden.

RVO SDE+ en de SDE++ subsidie:
Medio juni 2020 zal de lang verwachte SDE++ openen, met nieuwe kansen voor warmtepompen, elektrische boilers, restwarmte en CO2-afvang. Ook komt er in maart 2020 nog eenmalig een SDE+ ronde op basis van de huidige spelregels.

EIA en MIA
De fiscale regeling “Energie- en klimaat Investeringsaftrek” (EIA) en de “Milieu Investeringsaftrek” (MIA) worden voortgezet. Binnenkort worden de maatregelenlijsten voor 2020 gepubliceerd die in aanmerking komen voor een investeringsaftrek.

Er zijn dus kansen genoeg voor subsidiemogelijkheden in 2020. Tenminste, als je niet te lang wacht. Want, in subsidieland geldt: op is op!

 

 

 
   « Meer Nieuws...