Scroll Top

Erkend Keurmerk

need to know

Energie besparen en je CO₂-uitstoot reduceren, wat betekent dit voor mij?

De overheid wil meer informatie hebben over CO₂- en energiebesparende maatregelen die ondernemend Nederland neemt. Daarom bestaat er een meldingsplicht. Een bedrijf dat meer dan 50.000kWh elektriciteit verbruikt of 25.000M3 gas is daartoe verplicht. Een grafimediabedrijf met meer dan 5 medewerkers zit daar al snel aan.

 
Boetes

De boetes voor niet tijdig voldoen aan de informatieplicht kunnen aanzienlijk oplopen. Ze worden per gemeente bepaald en opgelegd middels een dwangsom. De precieze hoogte van de boetes kun je dus navragen in je eigen gemeente.

Het is natuurlijk beter om boetes te voorkomen. En in onze sector is dat heel eenvoudig door gebruik te maken van de branche-instrumenten. De Creatieve Industrie, waar ook de Grafimedia toe behoord, loopt hierin voorop met de CO₂ & Energie RI&E en ClimateCalc. We zijn als eerste sector begonnen met een helder duurzaamheidsbeleid en beschikken over praktische instrumenten om ondernemers hierbij te helpen.

Kostenbesparing

Met trots kunnen we melden dat het Handboek CO₂ & Energie Transitie Creatieve Industrie dat het sectorbeleid rond de Energietransitie beschrijft, is goedgekeurd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarmee wordt de CO₂ & Energie RI&E toegevoegd aan de lijst van erkende keurmerken, die invulling geven aan bijvoorbeeld de Energie-audit EED. Dit is dan het enige dat je op het eLoket-formulier hoeft te vermelden. Ook hoef je geen Energie-auditverslag EED als bijlage meer in te dienen en bespaart een bedrijf al snel duizenden Euro’s.

Door gebruik te maken van de CO₂ & Energie RI&E (het zusje van de Arbo RI&E) bepaal je niet alleen snel je energiebesparingsopties, maar bereken je ook nog eens heel eenvoudig de CO₂-voetafdruk van je bedrijf. Net als de internationaal erkende CO₂-calculator ClimateCalc, is de CO₂ & Energie RI&E gebaseerd op de wereldstandaarden van het Green House Gas Protocol en de ISO 14064, Levens Cyclus Analyse (LCA), scope 1+2+3. Daarbij is ClimateCalc ook nog eens geaccrediteerd voor de berekening van de CO2– voetafdruk van unieke producten uit onze sector.

 
Privacy Preferences
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze via uw browser informatie van specifieke diensten opslaan, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.